close
Uutiset

Mitä on geoterminen energia

Ilmaus ”geoterminen energia” on ollut olemassa satoja vuosia. Termi ”geoterminen” tulee kreikan sanoista; geo (tarkoittaa maata) ja therme (tarkoittaa lämpöä). Tämä antaa meille heti nopean määritelmän: ”geoterminen energia on maasta tulevaa lämpöä”.

Yleinen väärinkäsitys geotermisestä energiasta piilee tämän lämmön lähteessä. Kaksi maata lämmittävät lähteet ovat maan ydin ja aurinko.

Maan ytimen ennustetaan olevan 3000–4000 celsiusastetta, ja tämä lämpö lämmittää maata aina jalkojemme alla olevaan maahan asti, jolloin lämpötila laskee koko matkan.

Auringon pinnan lämpötila on noin 5600 celsiusastetta. Auringon lämpö lämmittää vain muutaman ensimmäisen metrin maapallosta, ja sitten tämä lämpö katoaa yön aikana.

Mistä siis väärinkäsitys geotermisestä energiasta on peräisin? No, monet ihmiset uskovat, että melko nykyaikainen menetelmä veden lämmittämiseen laskemalla putkia noin metrin maan alle on geoterminen energia. Monet tiedemiehet ovat tästä eri mieltä, sillä geotermistä energiaa pitäisi käyttää kuvaamaan maan ytimen levittämää lämpöenergiaa.

Geotermisen energian muunnelmaa, joka tulee auringosta, pitäisi todellakin kuvata maalämpölähteeksi, koska aurinkoenergia pystyy lämmittämään vain maankuoren reunaa, ennen kuin aurinko laskee ja lämpö katoaa. .

Viime vuosina yritykset, jotka ovat mainostaneet ”maalämpökattiloita”, ovat nyt siirtymässä käyttämään termiä ”maalämpöpumput”, koska maalämpöpumppu käyttää auringon energiaa, ei maan ytimestä tulevaa lämpöenergiaa.

Oikea geotermisen energian talteenottoprosessi liittyy geotermisiin voimalaitoksiin. Tämä poisto on mahdollista vain poraamalla hyvin syviä reikiä maahan, jotta ne voivat saavuttaa huomattavan tason geotermistä energiaa veden lämmittämiseksi ja höyryn poistamiseksi turbiinien käyttämiseksi.

Meillä on siis perusymmärrys geotermisestä energiasta ja tämän energian muunnelmasta.

Abiel Dagan

The author Abiel Dagan